SPOR YAPARKEN PERFORMANS ARTIŞI NASIL SAĞLANIR?
Spor yaparken belirli hedeflerimiz vardır. Bunlar arasında; fiziksel görünüm, kilo verme, kas kitlesini artırma, daha sağlıklı olma, profesyonel müsabakalara hazırlanma gibi örnekler sayabiliriz. Hedefinize göre daha iyi sonuç almak için bazı yöntemleri kullanmak performansınızı artırabilir. Atletik performansı; fiziksel hareketten daha fazlası, fiziksel ve psikolojik faktörlerin toplamı olarak tanımlayabiliriz.
Bu yöntemlerin başında beslenme gelir. Aktif yaşam stili, düzenli egzersiz rutini de sağlıklı olmanıza yardımcı olur. Zamanınızı en etkili şekilde kullanarak hedefinize daha rahat ulaşmanıza yardımcı olacak yöntemleri şöyle sıralayabiliriz.
1.Antrenmanları çeşitlendirme: Fonksiyonel egzersizler, kilo vermek veya vücudunuzu şekillendirmekle ilgili değildir. Fonksiyonel egzersizler; kas gücünüzü, bağlarınızın gücünü, tepki sürenizi, zihinsel becerilerinizi artırır.
2.Egzersizler sırasında performansın izlenmesi ve ölçümü: Artık günümüzde birçok telefon ya da giyilebilir aksesuarlarda bu tip uygulamalar ile kolayca ölçüm ve izleme yapılabiliyor. Bu verileri kullanarak nefes gücünüzü, kalp ritminizi, tansiyon takibi yaparak hem motivasyonunuzu artırırsınız hem de gelişim sürecinizi takip edersiniz.
3.Bol su içmek daha doğrusu uygun miktarda su içmek: Su hepimiz için hayati öneme haizdir. Yeterli miktarda alınan su vücut dengesini, iyileşmesini, hücre yenilenmesini ve daha birçok fonksiyonun doğru çalışmasını sağlayacaktır. Spor yaparken hızlıca dehidratasyona (su yetmezliğine) girebilirsiniz. Bu durumda bayılma, bilinç bulanıklığı gibi tıbbi durumlar oluşabilir. Antrenman sırasında, öncesinde ve sonrasında su içmek önemlidir. Suyun fazlası da zararlıdır.
4.Antrenman sonrası dinlenme için yeterli zaman ayırın. Her antrenmanda küçük hasarlar oluşur. Vücudunuzun bunları iyileştirmesi için fırsat tanıyın. Yeterli dinlenme iyileşme dönemi yalnızca istenmeyen ağrıların hafifletilmesini sağlamakla kalmayıp, olası yaralanmaları da önlemeye yardımcı olur. Gerekli olursa yardımcı gıda ve gıda takviyelerinden faydalanabilirsiniz.
5.Enerji deponuzu tamamlayın. Uygun beslenme ile bu süreci destekleyin.
6.Germe egzersizleri, iyileşme sürecinde olumlu katkı sağlayacaktır.
7.Daha yoğun bir iyileşmeye ihtiyacınız varsa masaj tekniklerinden, doktorunuzun önereceği bazı enjeksiyon tekniklerinden destek alabilirsiniz.
8.Yoğun egzersizden sonra kaslarda lenfatik sıvı birikim olabilir. Bu da kas ağrısının temel nedenidir. Masajlar ve kupa uygulamaları bu konuda destek olabilir.
9.Performans artışına katkı sağlayan diğer bir unsur da beyninizi eğitmektir. İlk başta pek işe yarıyormuş gibi görünmese de zamanla tepki süresinde kısalma, hafızada güçlenme, kas hafızasında artış, kas ve göz koordinasyonunda artış sağlar.
10.Beslenme, önemli adımlardan biridir. Doğru besinler ile performansta ciddi artışlar elde edebilirsiniz. Ne zaman ne yemeniz gerektiği, hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği konusunda daha detaylı bilgi sahibi olup, doğru yiyecekleri tercih etmeniz performansınızı artıracaktır.
11.Bazı gıda takviyelerinin performansı artırdığına dair çalışmalar mevcuttur. Bunlardan bazılarını aşağıda sıralayacağım.
12.Yeterli ve doğru uykunun performansa etkisi vardır.
Performansı etkileyen gıdalar:
1.Zihinsel performansın artmasına katkı sağlayanlar,
2.Dinlenme döneminde kullanılabilecekler,
3.Enerji ve performans artışına katkı sağlayanlar,
4.Yağ yakımını artırmaya yardımcı olanlar,
5.Oksidasyonu azaltan antioksidan desteği sağlayanlar olarak sınıflandırabiliriz.
Hangi gıda takviyesinin nasıl ve ne şekilde kullanılacağına doktorunuz karar vermelidir.
Performans artışını sağlamaya yardımcı olan uygulamalar nelerdir?
1.Ozon terapi:
Genel olarak eritrositlerin oksijen taşıma kapasitesini artırır,
Mitokondriyal fonksiyonların artmasına ve regülasyonuna yardımcı olur,
Kalp ve damar hücrelerinin fonksiyonlarını artırır,
İyileşme döneminde, inflamasyonun azalmasına yardımcı olur,
Vücudun antioksidan üretimini artırır, yoğun egzersiz sonrası oksidasyonu azaltır,
Glikoz metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur,
Yaralanmalarda doku iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur,
Kas yorgunluğunun azaltılmasına katkı sağlar,
Kanın reolojik özelliğinde artış,
Hücresel detoksun artışına katkı sağlar,
ATP üretimini artırarak daha fazla enerji ve daha fazla iyileşme imkanı sunabilmektedir.
2.İv vitamin tedavileri: Bu tedavilerde performans artışına, yorgunluğa, iyileşme hedeflerine göre farklı seçeneklerde kullanılan vitaminler vardır.
3.Kupa tedavisi: Spor sonrası ağrıların hafifletilmesinde, kan dolaşımının artırılmasında, lenfatik dolaşımın artırılmasında kupa ve hacamat tedavisinden faydalanılabilmektedir. Vücuttaki inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olurken, toksinlerin de atılmasına katkı sağlar.
4.Mezoterapi: bazı ilaçların cilde enjeksiyonuna dayanan bu tedavi yönteminde kas spazmlarının giderilmesi, kan akımının artırılması, ağrıların giderilerek daha hızlı iyileşmenin sağlanması hedeflenmektedir.
Performans artırmaya yönelik size özel tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi almaya hazır mısınız? Detaylar ve bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerimiz ve yılların verdiği tecrübemizle sizler için “iyi” olan neyse en sağlıklı ve profesyonel şekilde uyguluyoruz. Hacamat, Ozon Terapi, Mezoterapi, Vitamin Takviyeleri, PRP uygulama, Kulak Akupunkturu, Kupa Terapi, Gençlik Aşısı, Botoks gibi daha birçok medikal estetik uygulamalarının nasıl olduğunu, kimlere uygulandığını ve özelliklerini blog yazılarımızın detaylarında bulabilirsiniz.