SPOR YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Sağlıklı bir yaşam tarzı olarak günlük rutinimizde sporun yeri yadsınamaz. Sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam sporla daha mümkün hale gelmektedir. Sporun sağlığımız için iyi olduğunu hepimiz biliyoru

Aslında önce ‘’Neden spor yapmalıyız?’’ sorusunun cevabı ile başlayalım. İlk çağlardan beri insanoğlu yemek yiyebilmek için efor sarfetmek yani bir şeyleri kovalayıp yakalamak zorunda kalmıştır, tüm canlılar gibi… Zamanla şehirleşme, tarım ve hayvancılık gibi gelişimlerden sonra daha az hareket etmeye başladık. Yapılan bazı araştırmalarda, birçok yetişkin günün 7 saatinden fazlasını oturarak geçiriyor. Daha az hareket etmek ise vücudumuzda bazı fiziksel ve hormonal değişimler meydana getirdi. Bu değişimler, son zamanlarda sağlıksız beslenme ile ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarmaya başladı. Bazıları bu durumu sessiz katil olarak tanımlıyor. Gizlice sağlığımızı bozarak zamanla kronik hastalıkların oluşması için zemin hazırlıyor. Genetiğimizde olan ve hücrelerimizin bazı fonksiyonlarının çalışması, bazı hormonların salgılanması için hareket etmemiz gerekmektedir. Hatta bazı hormonların salgılanması için daha yoğun ve kalp ritmin artıran egzersizler yapılması gerekmektedir.

Sağlıklı bir yaşam tarzı olarak günlük rutinimizde sporun yeri yadsınamaz. Sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam sporla daha mümkün hale gelmektedir. Sporun sağlığımız için iyi olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, sizin için ne kadar iyi? Ruh halinizi iyileştirmekten, cinsel yaşamınızı iyileştirmeye, kalp sağlığınızı korumadan, zihinsel sağlığınızı iyileştirmeye kadar birçok durumda size iyi gelecektir.

Bunlar neler olabilir?

1.Fiziksel görünüşünüzü korur ve kilo kontrolü sağlar. Fazla kilo ile ilişkilendirilen birçok hastalık olduğunu hepimiz biliyoruz.

2.Kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltır. Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, ruhsal hastalıklar, metabolik hastalıklar gibi) olanların kan dolaşımını artırır, dokuların oksijenlenmesini artırır, hücresel yenilenme hızını artırır, mitokondriyal fonksiyonların düzelmesini sağlar.

3.Ruh halinizi iyileştirir. Spor ve egzersizin stresi azalttığı ile ilgili birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Kaygı bozukluklarının ve depresyonun düzelmesine katkı sağladığı da bilinmektedir.

4.Enerjinizi yükseltir. Dokularınıza daha fazla oksijen gitmesini sağlayarak, kalp ve damarlarınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Kalp ve akciğerleriniz daha iyi çalıştığında günlük işlerinizi daha iyi yapabilir hale gelirsiniz.

5.Uyku bozukluklarında, uykuya dalma güçlüğü, uykuyu sürdürme güçlüğü gibi durumlarda düzenli yapılan fiziksel aktivite uykuya kolay dalma, uykuyu kolay sürdürme ve uyku kalitesini artırmada etkilidir. Dikkat etmeniz gereken uykudan en az 2-3 saat öncesinde spor yapmamak.

6.Fiziksel yakınlığın tadını çıkaramayacak kadar yorgun ve isteksiz mi hissediyorsunuz? Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin enerji seviyelerini yükselttiği, fiziksel formunuz hakkındaki güveninizi artırdığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

7.Egzersiz eğlenceli olabilir. Sosyal açıdan yeni arkadaş edinmenize, aile ve arkadaşlarınızla bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Dans etkinliğine katılmak, dağ yürüyüşleri yapmak, takım oyunları oynamak hayatınıza daha fazla eğlence katarken fiziksel olarak da sizi daha iyi hale getirir.

Daha birçok faydasını sıralayabiliriz. Sizin için ne kadar iyi olduğuna siz karar verin.

Egzersizi aerobik aktivite ve kuvvet antrenmanı olarak iki grupta sınıflandırabiliriz.

Nasıl bir egzersiz yapmalıyız?

Öncelikle yaşınıza, efor kapasitenize, sağlıklı yaşam hedeflerinize göre size uygun sporları yapmak faydalı olacaktır. Orta derece egzersiz, tempolu yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi sporları içerir. Güçlü egzersiz, koşu, yüksek tempolu danslar (zumba, cha cha gibi), ağır bahçe işleri gibi aktiviteleri içerir. Kuvvet antrenmanı ise, ağırlık kaldırma, ağırlık içeren spor aletleri ile yapılan aktiviteler, kaya tırmanışları, dalış, kürek çekme gibi sporları içerir.

Herkes egzersiz yapabilir. Sizin için hangi spor veya fiziksel aktivitenin uygun olduğu konusunda size yardımcı olacak birçok uzman vardır. Yardım almak için onlarla temasa geçebilirsiniz.

Ne zaman doktora gitmeliyim?

Fiziksel aktivite yaparken belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçmeniz olası risklerin değerlendirilmesi, mevcut olan semptomların rehabilitasyonu ve sağlığınızın daha iyiye gitmesi için size yardımcı olacaktır.

Doktorunuza;

Bir egzersiz programına başlayacak kadar sağlıklı mıyım? Hangi egzersizler benim için uygun olur?
Yapmamam gereken bir egzersiz var mı?
Egzersiz yapmamı engelleyecek bir durumum var mı?
Almam gereken takviye gıdalar var mı?
Fiziksel ve egzersiz performansımı artıracak öneriler ve uygulamalar nelerdir?

Gibi konuları danışmanız faydalı olacaktır.

Spor yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

1.Beslenme: En önemli konulardan biridir. Sağlıklı gıdalar tükettiğimizde bunların vücudumuza katkıları olduğu gibi, sağlıksız gıda olarak tanımladığımız gıdaların da vücudumuza zararı olacaktır. Fiziksel aktivite, vücudumuzun anti-oksidan sistemini güçlendirmektedir. Bu sistemin yeterince güçlenebilmesi için sağlıklı gıda alımına ihtiyaç vardır. Hatta bazen doktor kontrolünde bazı vitamin ve gıda takviyelerinin alınması faydalı olabilmektedir.

2.Spor yaparken doğru kıyafet, doğru ayakkabı seçimi gibi konulara dikkat etmek gerekir.

3.Terlemeyi engelleyecek makyajın temizlenmesi gerekmektedir.

4.Bol su içmek, vücudun dengesini koruması için gereklidir.

5.Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitenin, ara sıra yapılan aktivitelerden daha faydalı olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

6.Spor sakatlıklarının oluşmaması için uygun teknik ve doğru yöntemi uyguladığınızdan emin olun.

7.Egzersiz öncesi ısınmanın yeterli olarak yapılması, sakatlıkların önlenmesi için önemlidir.

8.Spor yaparken fazla yüklenmemek, ağrı ya da acı hissedilen noktada sporun kesilerek durumun değerlendirilmesi faydalı olacaktır.

Tekrarlayan ağrı ya da acı hissedilmesi durumunda doktorunuza danışmalı, gerekli önlemleri almanız gerekebilir.

Blog

Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerimiz ve yılların verdiği tecrübemizle sizler için “iyi” olan neyse en sağlıklı ve profesyonel şekilde uyguluyoruz. Hacamat, Ozon Terapi, Mezoterapi, Vitamin Takviyeleri, PRP uygulama, Kulak Akupunkturu, Kupa Terapi, Gençlik Aşısı, Botoks gibi daha birçok medikal estetik uygulamalarının nasıl olduğunu, kimlere uygulandığını ve özelliklerini blog yazılarımızın detaylarında bulabilirsiniz.

DİZ BAĞ YARALANMASI

Diz bağları, dizi bir arada tutan esnek bağ dokusundan oluşan kısa bantlardır. Dizin hareketini kontrol eder ve dizin stabilitesini sağlar. Genellikle ani spor yaralanmasında, kayak, basketbol gibi, trafik kazası gibi durumlarda bağ yaralanması ortaya çıkar.

SPOR ZORLANMALARINDA NELER YAPMALIYIZ?

Spor yapmak, sağlıklı ve aktif bir yaşamın bir parçası haline geldi. Zaman zaman spor yaparken bazı zorlanmalar ve hatta sakatlıklar yaşayabiliriz. Bu durumlarda neler yapmalıyız?

SPOR YAPARKEN PERFORMANS ARTIŞI NASIL SAĞLANIR?

Spor yaparken belirli hedeflerimiz vardır. Bunlar arasında; fiziksel görünüm, kilo verme, kas kitlesini artırma, daha sağlıklı olma, profesyonel müsabakalara hazırlanma gibi örnekler sayabiliriz. Hedefinize göre daha iyi sonuç almak için bazı yöntemleri kullanmak performansınızı artırabilir.

SPOR YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Sağlıklı bir yaşam tarzı olarak günlük rutinimizde sporun yeri yadsınamaz. Sağlıklı, uzun ve mutlu bir yaşam sporla daha mümkün hale gelmektedir. Sporun sağlığımız için iyi olduğunu hepimiz biliyoru

SELÜLİT TEDAVİLERİ GERÇEKTEN İŞE YARIYOR MU?

Artık selülit, kozmetik bir problemden çok ciddi sonuçları olabilen bir sağlık problemi olarak kabul edilmektedir.

MENİSKÜS (DİZİN İÇ BAĞI) YIRTILMASI

Menisküsü, dizin içinde alt ve üstteki kemiğimizi hareket sırasında adeta bir yastık gibi birbirine sürtmesini engelleyen iki adet hilal şeklinde bağ dokusu diski olarak tanımlayabiliriz

SPORCULAR İÇİN OZON TERAPİ

Ozon terapi ile ilgili sporcularda kas gelişimi, hız ve çeviklik üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Ozon terapi; bazı cilt hastalıklarında, kronik hastalıklarda, bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda, damar sağlığına etkileri yönünden birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır.

ALIN ÇİZGİLERİNDEN NASIL KURTULABİLİRİM?

Alın kırışıklıkları cildin zamanla kollajen kaybına bağlı olarak, kasların aktivitesi ile belirgin hale gelmektedir. Kollajen ve elastin kaybına bağlı olarak cildimiz daha incelir ve hasara daha açık hale gelir.

BOTOKS

Botulinum toksini, yaşla birlikte dinamik çizgiler ve kırışıklıkların oluşmasını engelleyen, altındaki kasları gevşetmek için enjekte edilen bir ilaçtır.

GENÇLİK AŞISI

Yüzde, boyunda, el sırtında oluşan yaşlılığa bağlı ya da güneş ışınları yüzünden oluşan lekelenmeler, zamanla gelişen kırışıklar gençlik aşısı ile daha iyi hale getirilebilmektedir.

GLUTATYON

Doğada bulunan en etkili ve güçlü antioksidan olarak bilinen Glutatyon, tarih boyunca insan sağlığı için incelenmiştir. Doğada en güçlü antioksidan olarak etkisi bilinen Glutatyon; mantar, peynir, hindi eti, yumurta, tavuk, kavun, brokoli, domates, bamya, karnabahar, ceviz, ıspanak, greyfurt, kırmızı biber, elma, üzüm gibi besinlerde insan sağlığı açısından çokça bulunur.

DUDAK DOLGUSU

Dudaklar, sağlığı, gençliği ve çekiciliği yansıtan önemli bir yüz bölümüdür. Yaşla birlikte dudak hacmi azalmakta ve dudaklar daha küçük, daha kırışık ve kuru görünmeye başlayabilmektedir.

TERLEME TEDAVİSİ

Vücudun sıcaklığının belirli düzeyde tutulabilmesi için terleme son derece önemli bir mekanizmadır. Terleme özellikle sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilmektedir. El ve ayaklardaki ter bezleri korku, heyecan gibi durumlarda da ter salgılamaktadır.

PRP

PRP, "Platelet Rich Plasma - platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması" adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir.

VİTAMİN AŞISI

Vitaminler; cilt sağlığı, görünümü ve fonksiyonunu en iyi şekilde korumak için gereklidir. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren vitaminler, ciltteki; akne, sedef hastalığı ve foto yaşlanma etkileri gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarını yönetmek için de kullanılabilir.

VİTAMİN C TERAPİ

C vitamini veya askorbik asit, suda çözünür bir vitamindir. Metabolizmamız için gerekli olan ve vücudumuz tarafından üretilmeyen, kalorisiz organik bir maddedir. Suda çözünür bu nedenle idrarda hızla atılır. Bu nedenle, bu suda çözünen vitaminlerin günlük alımı, vücudun düzgün çalışması için gereklidir.

SAÇ PRP

Saç dökülmesi ve saçlı deride meydana gelen diğer bozuklukların belli başlı sebepleri mevcuttur. Bu sebeplere geçmeden önce sağlıklı saç köklerinin nasıl oluştuğunu ve PRP Tedavisinin dayandığı bir takım temelleri incelemek gerekir

SAÇ DOLGUSU

Saç sağlığını geri getirmek için son zamanlarda kullanılan en gözde tedavilerden olan Saç Dolgusu içeriğindeki saç derisine iyi gelen birleşenlerle kısa sürede istediğiniz sonucu almanızı sağlar.

TRİGEMİNAL NEVRALJİ

Trigeminal nevraljisi olan kişiler için yemek yeme, konuşma veya tıraş olma gibi günlük aktiviteler işkence gibi gelebilir. Bu günlük aktiviteler bile elektrik şoku, ağrı ve / veya yüzde yanma hissi veren sarsıntıları tetikleyebilir.

CİLTTE GÜNEŞ HASARI

Foto hasar, uzun süre güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan ince ve kaba kırışıklıklar, pürüzler, çiller ve renk değişiklikleri gibi cilt değişikliklerini tanımlar. Kısa vadede, bu kavurucu bir güneş yanığıyla mücadele etmek anlamına gelebilir.

SANCILI ADET GÖRME (DİSMENORE)

Dismenore, adet dönemindeki ağrı için kullanılan tıbbi terimdir. İki tür dismenore vardır: "birincil" ve "ikincil".

ERKEKLER İÇİN CİLT GENÇLEŞTİRME TRENDLERİ

Son birkaç yılda, erkek kozmetik tedavilerinin popülaritesi katlanarak arttı. Modern erkek için bakımlı olmak önemli bir detay.

CİNSEL İSTEKSİZLİK

ALFA LİPOİK ASİT (ALA)

Vücudunuz, sahip olduğunuz her hücrede bulunan doğal bir kimyasal olan alfa-lipoik asidi üretir. Takviyesi, hücresel hasarı önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir ve ayrıca vücuttaki E ve C vitamini seviyelerini geri kazanmaya yardımcı olabilir.

NABIZ OKSİMETRESİ

Nabız oksimetresi, akıllı saatlerin yaygın kullanılmaya başlaması ile sıklıkla duyulan bir terimdir. Ama bu tam olarak nedir?

NEM AŞISI

Cilde esneklik kazandırarak yeni kırışıklık ve sarkmaların oluşumunu geciktirmek ve ciltteki su kaybından kaynaklanan kırışıklıkları, sarkmaları giderebilmek için Nem Aşısı uygulaması yapılmaktadır.

ÇENE DOLGUSU

Dermal dolgular, daha iyi şekil, oranlar ve tanım elde etmek için çene ve çevresindeki alanları yeniden şekillendirmek için kullanılabilmektedir.

TENİSÇİ DİRSEĞİ

Tıbbi adı "lateral epikondilit" tir. El bileğini geriye doğru çeken kasların ortak başlangıç noktası, dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısıdır. Tekrarlayan zorlanmalara bağlı olarak bu bölgedeki kas-kemik bileşkesinde ortaya çıkan küçük yırtıklar ve zedelenmeler sonucu tenisçi dirseği oluşur.

FİBROMİYALJİ (KAS ROMATİZMASI)

Fibromiyalji (Kas romatizması) yorgunluk, uyku, hafıza ve ruh hali sorunlarının eşlik ettiği yaygın kas-iskelet ağrısı ile karakterize bir hastalıktır.

SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİSİ

Saç dökülmesi, tek başına saçla ilgili bir sağlık sorunu olabildiği gibi başka hastalıkların seyri sırasında da görülebilir. Saçların büyüme, dinlenme ve dökülme evreleri vardır.

DERMAL DOLGU

Dermal dolgu, bölgeyi doldurmak veya dolgunlaştırmak amacıyla derinin üst, orta veya derin bölgesine enjekte edilen bir maddedir. Dolgu maddeleri, kırışıklıkları tedavi etmek ve yüze veya vücuda hacim kazandırmak için kullanılmaktadır.

TOPUK DİKENİ VE TOPUK AĞRISI

Ayak üstünde dururken ve yürürken her bir ayağınızın üzerine çok ciddi bir yük uygularsınız.

YANAK DOLGUSU

Yaşlandıkça yüzdeki hacim azalır, yanaklar genç dolgunluğunu kaybetmeye başlar ve bu da onların düzleşmesine ve sarkmasına neden olur. 

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı viral hastalıklar, beslenme düzensizlikleri, vitamin eksiklikleri, aşırı stres, anti-oksidan kapasitenin azalması, bağışıklığın azalması, hormonal dengesizlikler, kalitesiz uyku gibi durumların etkili olabildiği düşünülmektedir. Ağır metal toksisitesi (vücutta birikimi), çevresel kirleticiler, küf, amalgam civa toksisitesi, elektronik ve elektromanyetik alanların da sebep olduğu düşünülmektedir.
Üzerinde çalıştığımız en son tedavi gelişmelerini gördünüz mü?
Son gelişmeler için bizi instagramda takip edin

PHP Social Stream: There is no feed data to display!

Online
Randevu