NABIZ OKSİMETRESİ
Temel olarak, nabız oksimetresi, bir kişinin kanındaki oksijenin doygunluğunu ölçmek için ağrısız, invazif olmayan bir yöntemdir.
Oksijen satürasyonu, akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığının çok önemli bir ölçüsüdür. Hava soluduğumuzda, akciğerlerimiz oksijeni kılcal denen küçük kan damarlarına aktarır. Buna karşılık, bu kılcal damarlar oksijenden zengin kanı kalbe gönderir ve bu da onu arterlerden vücudun geri kalanına pompalar. Organlarımızın düzgün çalışması için sürekli oksijen kaynağına ihtiyacı vardır. Akciğerlerin oksijeni kana taşıma kapasitesi bozulduğunda, kandaki oksijen satürasyonu azalır ve potansiyel olarak organlarımızı tehlikeye atar. Bir nabız oksimetresi, oksijen satürasyonundaki bu düşüşü hızla tespit ederek, insanları tıbbi müdahale ihtiyacı konusunda uyarabilir.
Daha önce tıbbi bir prosedür için fiziksel bir muayene olduysanız veya bir doktora gittiyseniz, kan oksijen satürasyonunuzu bir nabız oksimetresi ile ölçmüş olabilir.
Cihaz deri, doku ve kandan geçen ışık yayar. İkinci bir sensör, doku ve kan tarafından emilmeden parmaktan geçen ışık miktarını algılar ve ölçer. Cihaz, bu ölçümü kullanarak kandaki oksijen satürasyonunu hesaplar.
Klinik ortamlarda, aşağıdaki durumlarda rutin olarak kullanılırlar:
- Anestezi sırasında da dahil olmak üzere ameliyat öncesi, sırasında ve sonrasında hastaları izlemek için
- Solunum ve akciğer fonksiyonunu azaltabilecek bazı ilaçlar kullanan hastaları izlemek için
- KOAH, astım, akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS), anemi, zatürre, akciğer kanseri, kalp durması ve kalp yetmezliği dahil olmak üzere kan oksijen seviyelerinde azalmaya neden olabilecek durumları olan kişilerin akciğer fonksiyonunu değerlendirmek için
- Uyku apnesi gibi uyku bozukluğu olan bireyleri değerlendirmek için kullanılır.
Deniz seviyesinde sağlıklı bir insan için% 95 ile% 100 arası dinlenme oksijen satürasyonu seviyesi normal kabul edilir. Daha yüksek rakımlarda, oksijen satürasyon seviyeleri biraz daha düşük olabilir. İnsanlar, oksijen satürasyonu okumaları % 92'nin altına düşerse, vücut dokularına yeterli oksijenin ulaşmadığı bir durum olan hipoksinin bir işareti olabileceğinden, bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.
Çoğu nabız oksimetresi, gerçek kan oksijen satürasyon seviyesinin % 2 ila % 4'ü arasında doğrudur. Bu, nabız oksimetresi okumasının arteriyel kandaki gerçek oksijen seviyesinden % 2 ila % 4 daha yüksek veya daha düşük olabileceği anlamına gelir.
Bir dizi faktör, nabız oksimetresinin çalışmasını veya doğruluğunu bozabilir. Cihazın temasının kaybolması, cihazın yaydığı kırmızı ve kızılötesi ışığı engelleyebilir. Aşırı hareket , titreme veya diğer hareketler de hatalı okumalara neden olabilir.
Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerimiz ve yılların verdiği tecrübemizle sizler için “iyi” olan neyse en sağlıklı ve profesyonel şekilde uyguluyoruz. Hacamat, Ozon Terapi, Mezoterapi, Vitamin Takviyeleri, PRP uygulama, Kulak Akupunkturu, Kupa Terapi, Gençlik Aşısı, Botoks gibi daha birçok medikal estetik uygulamalarının nasıl olduğunu, kimlere uygulandığını ve özelliklerini blog yazılarımızın detaylarında bulabilirsiniz.