BOTOKS
Botulinum Toksini Nedir?
Botulinum toksini, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir proteindir. Enjekte edilen kaslara giden sinir uyarılarını geçici olarak bloke ederek kasları gevşetir. Bu, çizgilere ve kırışıklıklara neden olan kas kasılmasını azaltır.
Botulinum toksininin kozmetik etkisi ilk olarak 1989 gibi erken bir tarihte belgelendi. Halen erkekler ve kadınlara uygulanmaktadır.
Uygulama Alanları:
1- Kırışık Tedavisi
- Kaş çatma çizgileri,
- Alın çizgileri,
- Kaz ayağı çizgileri,
- Burun sırtı çizgileri,
- Düşük ağız çizgileri,
- Burun çevresi çizgileri,
- Boyun kırışıklık çizgilerinde kullanılabilmektedir.
2-Aşırı terleme tedavisi
-Koltukaltı
-El ve ayak terlemesinde kullanılabilmektedir.
3- Migren tedavisi
4-İstemsiz kasılmalarda, bazı mesane hastalıklarında, şaşılık tedavisinde ve bazı özel hastalıklarda kullanılabilmektedir.
Etki Mekanizması Nedir?
Dokularda kasların ve ter bezlerinin çalışması sinir sistemi kontrolünde yapılmaktadır. Kas ve sinir bağlantısında iletişimi etkileyerek kasın geçici olarak felç olmasına neden olur. Kaslara uygulandığında 2-3 gün içerisinde etkisi başlamakta ve kaslar basitçe felç olmaktadır. Bu etki 3 ay kadar sürmektedir. Bu etki süresi kişiye ve uygulandığı kas gurubuna göre değişmektedir. Düşük dozlarda bile bu etki ortaya çıkmaktadır. Dozun arttırılması kas üzerindeki bu etkiyi artırmamaktadır. Doz ile etki süresi arasında hafif bir korelasyon bulunmaktadır.
Hangi durumlarda uygulanmaz?
- Botulinum toksin ve ürün içeriğine karşı aşırı reaksiyon ve alerjileri olanlarda,
- Uygulama yapılacak alanda enfeksiyonu olanlarda,
- Kas hastalıkların da; Miyastenia gravis ve Eaton Lambert sendromunda,
- Sinir sistemi hastalıkları olanlarda,
- Daha önce toksin uygulamaları yapılmış ancak son uygulamalarda sonuç alınmayanlarda,
- Bazı ilaçların kullanımı; aminoglikozidler gibi antibiyotikler, kinin, kalsyum kanal blokörler, kas gevşeticiler,
- Hamillerde uygulanması uygun değildir.
Nasıl uygulanır?
Doktorunuz sizi tıbbi olarak muayene etmesi ve işleme uygun olduğunuzdan emin olması gerekir.
Enjeksiyondan önce bölgeyi uyuşturmak için topikal anestezik veya buz paketi uygulanabilir.
Botulinum toksini tam olarak tedavi alanlarına enjekte edilir.
Sonuç aşamalı olarak ortaya çıkar ve nihai sonuç tedaviden 2 hafta sonra alınabilmektedir.
Tedavi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Uygulama yapılan bölgelere 4 saat boyunca dokunmaktan, ovalamaktan veya makyaj yapmaktan kaçının. Prosedürün tamamlanması yaklaşık 15 dakika sürer. Doktorunuz tarafından tedavinizin yapıldığı gün size özel bakım sonrası talimatlar verilecektir.
Herhangi bir yan etkisi var mı?
Kızarıklık, şişlik ve morarma gibi enjeksiyonla ilgili yan etkiler minimal ve geçicidir. Botulinum toksininin yakındaki kaslara yayılması, tedavi edilen bölgelere 4 saat boyunca ovuşturmaktan veya masaj yapmaktan kaçınarak kolayca önlenebilir.
Etkisi ne kadar sürmektedir?
Etkisi bazı hastalarda 2 ay kadar kısa bazılarında ise 9-12 ay sürebilmektedir. Uygulamaların 3 ila 6 ay aralarla tekrar edilmesi tedavi etkinliğini artırırken kırışıklıklarda da belirgin ve kalıcı düzelmeler sağlayabilmektedir. Uygulamaların bırakılmasının kırışıklık ve yaşlanmayı arttırmadığı değerlendirilmektedir.
Sağlık Bakanlığı onaylı ürünlerimiz ve yılların verdiği tecrübemizle sizler için “iyi” olan neyse en sağlıklı ve profesyonel şekilde uyguluyoruz. Hacamat, Ozon Terapi, Mezoterapi, Vitamin Takviyeleri, PRP uygulama, Kulak Akupunkturu, Kupa Terapi, Gençlik Aşısı, Botoks gibi daha birçok medikal estetik uygulamalarının nasıl olduğunu, kimlere uygulandığını ve özelliklerini blog yazılarımızın detaylarında bulabilirsiniz.